Magistraat en manager van het Nieuw(st)e Brabant: levenslessen van Jan de Quay

Belangstellenden worden op woensdagmiddag 1 juli a.s. in het Provinciehuis uitgenodigd voor een symposium over Jan de Quay (1901-1985) als commissaris van de Koningin in Noord-Brabant (1946-1959). Dit ter gelegenheid van de 30e sterfdag van Jan de Quay .
In 2014 verscheen op initiatief van Wim van de Donk het Nieuwste Brabant.
Dit “kritisch en toekomstgericht zelfonderzoek naar de toekomst van deze provincie” greep terug op het standaardwerk Het Nieuwe Brabant (1952-1955) dat onder redactie van Jan de Quay tot stand was gekomen. Vorig jaar verscheen ook een positief ontvangen volwaardige biografie van Jan de Quay van Cees Meijer.

Het symposium zal ingaan op de paradoxale kenmerken van De Quays persoon en bestuursstijl en hun doorwerking naar het heden. Jan de Quay: als mens innerlijk onzeker maar naar buiten toe krachtig en doortastend. Populair en geliefd om zijn menselijke kwaliteiten bij velen maar tegelijk ook lange tijd geminacht en verguisd bij de opiniemakers. Als bestuurder behoudend en paternalistisch maar tegelijk visionair, grensverleggend en pragmatisch.
De Quay wilde Brabant moderniseren en industrialiseren met het behoud van de traditionele waarden. Wat is zijn betekenis meer dan een halve eeuw later? Op welke wijze kunnen de bestuurders en beleidmakers van vandaag duiding en sturing geven aan een wereld die in een rap tempo fragmenteert en globaliseert?

Het symposium richt op onderzoekers en wetenschappers maar ook op bestuurders en medewerkers van overheid en maatschappelijke organisaties. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Programma
15.00 Ontvangst met koffie
15.30 Opening door Cas F. de Quay
15.40 Cees Slegers, De metamorfose van het Nieuwe Brabant
16.10 Cees Meijer, Jan de Quay en zijn Brabant
16.40 Wim van de Donk, van het Nieuwe naar het Nieuwste Brabant
17.10 Paneldiscussie onder leiding van Alexander van Kessel
18.00 Borrel

Sprekers
Dr C.P.M. (Cees) Slegers (1944) publiceert over regionale en provinciale cultuurhistorie. Hij schreef onder andere een biografie over de Brabantse schrijver Antoon Coolen. Van 1987 tot 2002 was hij directeur van de Raad voor Welzijn, Onderwijs en Cultuur NoordBrabant. Daarna was hij tot 2006 onderzoeker bij de leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft ook teksten voor musicals en revues in ’s-Hertogenbosch.
Drs Cees Meijer (1952) studeerde na zijn gymnasiumopleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. (doctoraal 1978) en later Nederlands recht (doctoraal 1989). Hij werkte als docent geschiedenis aan diverse scholen en de toenmalige Rijks Pedagogische Academie in Amersfoort. Vanaf 1989 was hij werkzaam als docent recht aan de Hogeschool Utrecht. Tussen 2001 en 2012 werkte hij als bestuursjurist voor het college van bestuur en de centrale organisatie van de Hogeschool Utrecht. In 2014 verscheen van zijn hand de eerste volledige biografie van Jan de Quay: Cees Meijer, Jan de Quay, 1901-1985), een biografie, een uitgave van Boom, Amsterdam.
Prof. dr W.(Wim) B.H.J. van de Donk (1962) is sinds 1 oktober 2009 commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. Hij studeerde Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1997 promoveerde hij (cum laude) in de bestuurswetenschappen. Sinds 2000 is hij als hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde verbonden aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Hij was lid van de Raad voor Openbaar Bestuur en vanaf 2003 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Van 2004 tot 2009 was hij voorzitter van de WRR.
Dr Alexander C.M.W. van Kessel (1968) is onderzoeker aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen met als aandachtsgebieden politieke biografie, christendemocratie en kabinetsformaties. In 2003 is hij gepromoveerd op de totstandkoming van de Europese Volkspartij.
Drs Cas F. de Quay (1971) is historicus. Hij is namens de familie contactpersoon voor het archief De Quay in het BHIC (Brabants Historisch Centrum).

 

Locatie
Provinciehuis, Brabantlaan 1 ‘s-Hertogenbosch
Vanaf het Centraal Station ‘s-Hertogenbosch is het provinciehuis per bus te bereiken in ongeveer 20 minuten: Lijn 11 richting De Aawijk , Lijn 1 richting De Aawijk, Lijn 306 richting Uden en Lijn 156 richting Eindhoven
Aanmelding via c.de.quay@home.nl voor 20 juni a.s.
Deelnamekosten euro 15 over te maken op De Quay Secretariaten NL30FVBL0226225690

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.