Dag van de Brabantse Volkscultuur

Valkenswaard 2017
Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt in Valkenswaard de volgende Dag van de Brabantse Volkscultuur plaats. Dit jaar is het thema ‘Een tevreden roker is geen onruststoker. Roken en de productie van sigaren en sigaretten in Brabant’.
Bekijk hier het programma van de Dag van de Brabantse Volkscultuur 2017.

Etten-Leur 2016
Meer dan welk decennium uit de twintigste eeuw spreken de jaren zestig nog altijd tot onze verbeelding: onze muziek, smaak, kleding, haardracht maar ook onze houding ten opzichte van geloof, gezag en seksualiteit veranderden ingrijpend. Behalve het denken en het dagelijks leven ging ook onze leefomgeving op de schop: dit was de tijd van rigoureuze ingrepen in het landschap en de ‘modernisering’ van het stadsbeeld. De jeugd van een halve eeuw geleden is of gaat met pensioen.
Hoe kijken we terug op die tijd? Wat gebeurde er eigenlijk waarvan we nu zeggen of denken dat het grensverleggend was? Hoe zagen Brabant en de Brabanders er toen uit? Hoe reageerden zij op alle veranderingen? Gingen ze erin mee of niet? Vier sprekers, volop beelden en een kennismaking met het Etten-Leur van de jaren zestig gaven de Dag van de Brabantse volkscultuur een indruk van dit grensverleggende decennium.

Gemert 2015
In 2015 bestaat Noord-Brabant 200 jaar. Tijdens deze Dag van de Brabantse Volkscultuur worden de afgelopen twee eeuwen Brabant tegen het licht gehouden. De dag werd gehouden op zaterdag 21 november 2015 van 9.30 tot 17.30 uur. Lees hier het programma. 

Roosendaal 2014
De Dag voor de Brabantse Volkscultuur vond plaats in Klooster Mariadal in Roosendaal op zaterdag 1 november 2014.  Het thema was ‘Dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog’. In de uitnodiging staat alle informatie over het programma.

Hoogstraten 2013
Het thema was ‘Dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Er werd voor de gelegenheid samengewerkt met de heemgouwen uit de Belgische provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Er waren lezingen en excursies in Hoogstraten en Zondereigen (gemeente Baarle-Hertog). Een deel van de beruchte dodendraad kon worden bezocht. Ook werd het boek “Met ons gaat alles goed. De ‘Groote Oorlog’ in het klein” gepresenteerd. Het bevat een compilatie van meer dan 80 waar gebeurde persoonlijke verhalen. Tientallen auteurs en heemkundekringen aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens werkten eraan mee.

Gilze 2011-2012
De studiedag had in 2011 als thema ‘200 jaar Burgerlijke Stand’. Veel onderzoekers kennen de Burgerlijke Stand als bron voor stamboomonderzoek, maar er (digitaal) is nog veel meer mogelijk. In 2012 was het thema ‘Sport als spiegel van de samenleving’. Dat sport onze samenleving stevig beïnvloedt is wel duidelijk. Maar het omgekeerde is niet minder waar. Sport is ook een afspiegeling van maatschappelijke verhoudingen, van volkscultuur en van lokaal en regionaal gemeenschapsleven.

Den Dungen 2010
De studiedag had als thema ‘Dialect in Brabant’. De provincie kent verschillende dialectgebieden en de omgangstaal in de hedendaagse Brabantse samenleving is gevarieerd. Maar wat spreken jonge Brabanders nu eigenlijk? Ook was er aandacht voor innovatieve literaire projecten en popmuziek in het Brabants.