Collegetour door Noord-Brabant op 10 oktober

Na een verrassende en succesvolle editie eerder dit jaar organiseren wij ook in het najaar weer een collegetour. Deze keer doen we op zaterdag 10 oktober enkele plaatsen in het oosten van de provincie aan.

De dag start ‘s-morgens in dé culturele hotspot van Helmond, De Cacaofabriek.
Onder leiding van een drietal bezielende gidsen: drs. Jac. Biemans van het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch, dr. Giel van Hooff van de Technische Universiteit Eindhoven en het lid van ons bestuur Sander van Bladel, brengt de HVB die dag een bezoek aan de Cacaofabriek in Helmond, de CHV-Noordkade in Veghel en de vliegbasis van de Koninklijke Landmacht in Volkel. Het programma staat in het teken van de ontstaans-, en gebruiksgeschiedenis de Zuid-Willemvaart, het ‘defensiekanaal’ en Vliegbasis Volkel.

PROGRAMMA
09.30 uur: Samenkomst in De Cacaofabriek
Adres: Cacaokade 1, 5701 LA Helmond (GPS Engelseweg).

10.00 uur: Inleiding dagprogramma door Giel van Hooff.
10.25 uur: Lezing verzorgd door Cees Verhagen, befaamd kenner van de geschiedenis van Zuid-Willemsvaart , onder de titel: “Zuid-Willemsvaart: kanaal van eenheid en scheiding”.

11.15 uur: Vertrek touringcar naar de CHV-Noordkade in Veghel.
12.15 uur: Bezoek aan het SIEMei Museum. Ontvangst door Wim Verhoeven, bestuurslid van de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij, die zal spreken over de totstandkoming en toekomstplannen van dit museum. Lunch en rondleiding.

14.00 uur: Vertrek touringcar naar de Vliegbasis Volkel.
14.30 uur: Bezoek aan de Traditiekamer van de Koninklijke Luchtmacht. Rondleiding en presentatie, verzorgd door de beheerders van de museumcollectie, Henk Talen en Ruud Wildekamp, die zal handelen over de geschiedenis van het ontstaan en gebruik van Vliegbasis Volkel.

16.30 uur: Afsluiting touringcartocht en terugreis via Wilbertoord en het traject van het Defensiekanaal naar het beginpunt: De Cacaofabriek. Aankomst: ca 17.30 uur.

AANMELDEN EN KOSTEN
Wilt u zich als deelnemer aanmelden, dan moet u dat doen vóór zaterdag 26 september 2015 per e-mail (info@hvbrabant.nl ) of schriftelijk (adres: Historische Vereniging Brabant, Postbus 1325, 5200BJ ’s-Hertogenbosch. De kosten bedragen € 35, – per persoon, voor leden van de HVB en degene die hem of haar die dag vergezelt, en € 40, – per persoon voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag gelieve u over te maken naar bankrekening: NL08 INGB 0004 7767 38 t.n.v. Historische Vereniging Brabant, o.v.v. “Collegetour Zuid-Oost Brabant 2015”. De aanmeldingen worden gehonoreerd in de volgorde van ontvangst van de betalingen.

 

 

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.