BHIC start crowdsourcingsproject digitale gevangenisarchieven

In inschrijvingsregisters van Brabantse strafgevangenissen kun je op dit moment alleen op datum zoeken, een digitale naamindex is niet voorhanden. Daar gaat het BHIC met een crowdsourcingsproject verandering in brengen. En iedereen kan helpen! Want vele handen maken licht werk.

Het officiële startschot wordt gegeven tijdens een speciale themadag op het BHIC op zaterdag 4 oktober 2014. De themadag start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur.
Het voorlopig programma is als volgt:
• Uitleg over gevangenisregisters en het project
• Presentatie over onderzoek in rechterlijke archieven na 1811
• Demonstratie van werken met VeleHanden
• Zelf uitproberen van VeleHanden
• Rondleiding door de Citadel (voormalige militaire gevangenis!)
• Demonstratie van applicatie “geheim register”
En een verhalenverteller zal op geheel eigen wijze de Brabantse boeven belichten!
Voor water en brood wordt gezorgd en deelname is gratis.

Meer informatie over dit project op: www.bhic.nl/boevenvangen
Aanmelden: velehanden@bhic.nl

Gevangenisregisters vormen de kern van de administratie van het gevangeniswezen uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw. Ze geven een zakelijke opsomming van gegevens van personen die in de strafinstellingen verbleven.

De inschrijvingsregisters van de Brabantse strafgevangenissen kunnen niet alleen gebruikt worden voor genealogisch onderzoek, maar bieden ook mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek van sociologisch/psychologische en criminologische aard. Ze geven persoonsinformatie als de naam, geboortedatum, -plaats en het beroep van de gevangene – mannen en vrouwen – maar bevatten ook informatie over de veroordeling door een rechtbank en het begane misdrijf. Vaak geven de registers ook een signalement van de gevangene en gegevens over zijn of haar ouders, de burgerlijke staat, het genoten onderwijs en gedrag in de gevangenis.

De Brabantse gevangenissen werden niet alleen bevolkt door Brabanders, maar door boeven van heinde en verre. In de inschrijvingsregisters kun je op dit moment echter alleen op datum zoeken, een naamindex is meestal niet voorhanden.

 

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.