Dag van de Brabantse Volkscultuur

Gemert 2015

In 2015 bestaat Noord-Brabant 200 jaar. Tijdens deze Dag van de Brabantse Volkscultuur worden de afgelopen twee eeuwen Brabant tegen het licht gehouden. De dag wordt gehouden op zaterdag 21 november 2015 van 9.30 tot 17.30 uur.
Deelname aan deze dag inclusief lunch kost €20,- p.p. voor leden (en partners) van de Historische Vereniging Brabant en voor leden (en partners) van bij Brabants Heem aangesloten kringen, en €25,- voor niet-leden. Lees hier het programma.
Wilt u zich aanmelden voor deze Dag van de Brabantse Volkscultuur? Stuurt u dan een mail naar Erfgoed Brabant met uw naam en adres o.v.v. ‘Aanmelden Dag Volkscultuur’. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. ook of u lid bent van de HVB of van een heemkundekring. Na aanmelding ontvangt u van Erfgoed Brabant een factuur. Aanmelden kan tot vrijdag 13 november.

Roosendaal 2014

De Dag voor de Brabantse Volkscultuur vindt dit jaar plaats in Klooster Mariadal in Roosendaal op zaterdag 1 november 2014.  Het thema dit jaar is  ‘Dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog’. In de uitnodiging staat alle informatie over het programma, de kosten voor de dag (inclusief lunch), de sprekers en hoe u zich kunt aanmelden voor deze studiedag. Als lid van de HVB krijgt u een korting van € 5,– en zijn de kosten € 22,50. Vooraf aanmelden is verplicht.

De Historische Vereniging Brabant (HVB) participeert in het samenwerkingsverband dat voor deze dag verantwoordelijk is. De organisatoren voor 2014 zijn:

Brabants Heem (Theo Cuijpers)

Tilburg University (Arnoud-Jan Bijsterveld)

Erfgoed Brabant (Anne-Wil Maris)

Heemkundekring Paulus van Daesdonck (Kees Leijten)

Historische Vereniging Brabant (Sander van Bladel)

Hoogstraten 2013

De studiedag had als thema ‘Dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Er werd voor de gelegenheid samengewerkt met de heemgouwen uit de Belgische provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Er waren lezingen en excursies in Hoogstraten en Zondereigen (gemeente Baarle-Hertog). Een deel van de beruchte dodendraad kon worden bezocht. Ook werd het boek “Met ons gaat alles goed. De ‘Groote Oorlog’ in het klein” gepresenteerd. Het bevat een compilatie van meer dan 80 waar gebeurde persoonlijke verhalen. Tientallen auteurs en heemkundekringen aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens werkten eraan mee. De drie betrokken provincies ondersteunden dit grensverleggend initiatief met projectsubsidies. Het boek is te koop via Erfgoed Brabant voor €33,50 incl. 8,50 verzendkosten. Bestellen en meer informatie via: info@erfgoedbrabant.nl

Gilze 2011-2012

De studiedag had in 2011 als thema ‘200 jaar Burgerlijke Stand’. Veel onderzoekers kennen de Burgerlijke Stand als bron voor stamboomonderzoek, maar er (digitaal) is nog veel meer mogelijk. In 2012 was het thema ‘Sport als spiegel van de samenleving’. Dat sport onze samenleving stevig beïnvloedt is wel duidelijk. Maar het omgekeerde is niet minder waar. Sport is ook een afspiegeling van maatschappelijke verhoudingen, van volkscultuur en van lokaal en regionaal gemeenschapsleven.

Den Dungen 2010

De studiedag had als thema ‘Dialect in Brabant’. De provincie kent verschillende dialectgebieden en de omgangstaal in de hedendaagse Brabantse samenleving is gevarieerd. Maar wat spreken jonge Brabanders nu eigenlijk? Ook was er aandacht voor innovatieve literaire projecten en popmuziek in het Brabants.